Günümüzde her insanın evinde ve işyerinde kullanmış olduğu buzdolapları, dondurucular, klimalar vb. birçok elektronik araç ve gereçler her ne kadar tehlikesiz birer nesne olarak görünse de, aslında tehlikeli madde olarak değerlendirilmektedir.
Buzdolapları ya da dondurucuları değerlendirmek gerekirse; gıda maddelerinin bozulmasını engellemek amacıyla gerek soğutucu gerek dondurma işlemini yapabilmesi için içlerinde belirli oranlarda gazlar bulunmaktadır. Buzdolapları, derin dondurucular, klimalar gibi elektronik aletlerin mekanizmalarında termostat sistemi bulunmaktadır. Bu termostat sisteminin çalışmasını sağlayan R12, R22, R134A, R600 vb. gazlar bulunmaktadır.
Buzdolabı ve dondurucu gibi soğutma sisteminde kullanılan en bilinir R600 gazını ele alacak olursak; basınç altında sıkıştırılmış alevlenebilir gazlar kategorisinde yer almaktadır. R12, R22 ve R134A vb. iklimlendirmelerde kullanılan gazlar ise; yüksek ya da düşük basınç altında sıvılaştırılmış boğucu gazlardır.
Yukarıda bahsi geçen bütün gazları tek başına değerlendirdiğimizde her biri ADR kapsamında birer tehlikeli maddedir.
Yoksa evlerimizde kullandığımız dondurucular, buzdolapları aslında masum görünümlü tehlikeli maddeler midir? Soğutma sistemleriyle çalışan dondurucular ve buzdolaplarının arkalarında kompresörlerin içinde bulunan bu gazlar, bazen teknik aksaklıklar dolayısıyla patlamaya neden olmaktadır.
Dondurucu ya da buzdolabı gibi soğutucu ürünler üreten firmalar sevkiyat yaparken ADR’nin bütün kurallarına uymalı mıdır? Bu ürünler ADR kapsamında değerlendirilmekten muaf mıdır? Denetlenmesi durumunda idari yaptırım uygulamalarıyla karşılaşabilirler mi? ADR kapsam değerlendirmesi ve taşımacılık ile ilgili tüm sorularınız için uzman kadromuz ile iletişime geçebilirsiniz.